2023-02-17 Problem med Swiss Validator

1. December 2022, Endast schweiziska QES

Vi har blivit medvetna om att vissa korrekta QES-signaturer från våra partners inte tolkas korrekt och därmed valideras av Validatorn i Schweiz (https://validator.ch). Dessa är infogade visuella signaturfält som leder till ett högt häckningsdjup i signaturobjektet. Problemet har åtgärdats på validatorns ansvariga kontor och kan inte spåras tillbaka till fel hos partnern eller ens Swisscom Trust Services i utfärdandeprocessen. Således visas giltiga signaturer felaktigt som "ogiltiga" (röda kryss).

 

UPPDATERING: det höga häckningsdjupet, som möjligen kan leda till problem, identifierades inte som ett problem hos någon av våra partners. I detta avseende, i fallet med negativ feedback, kan det faktiskt finnas fel i sammansättningen av de signerade hasharna i PDF:en. Dessa måste utvärderas med leverantören av signaturansökan.

 

UPPDATERING 2023-03-24: en detaljerad analys av problemet har visat följande:

Schweiziska edsförbundets nya validator introducerades i början av 2022. Förutom certifikaten och signaturen kontrollerar den nya validatorn även strukturen på ett signerat dokument.

Ytterligare förklaringar om valideringsprocessen finns under följande länk: Validatorn (admin.ch)

Utdrag från beskrivningen av valideringsprocessen:

"Bearbetningen av dokumentet av valideraren är begränsad till beräkningen av dokumentets kryptografiska hashvärde, samt utvinningen av signaturerna som finns i dokumentet med de bifogade certifikaten. Validatorn kontrollerar sedan för varje elektronisk signatur som finns i dokumentet,

  • om hashvärdet matchar signaturen,
  • om tidsstämpeln är giltig (om en tidsstämpel krävs för denna typ av signatur),
  • om certifikatet i signaturen var giltigt vid tidpunkten för signaturen,
  • om certifikatet motsvarar dokumenttypen som automatiskt bestäms av validatorns logik
  • om dokumentet har ändrats sedan det signerades elektroniskt (och om den elektroniska signaturen har "brutits" som ett resultat)."

I den sista punkten av kontrollen kontrolleras PDF-dokumentet för ändringar. Tyvärr beror en förändring i PDF-dokumentet inte alltid på en förändring i innehållet. Anteckningar infogas ofta i PDF-dokumentet av signaturplattformarna, som inte representerar en förändring i innehållet. Trots den komplexa valideringslogiken visar valideraren ofta sådana kommentarer som en förändring i det validerade PDF-dokumentet. Det är viktigt att förstå att trots den negativa valideringen är signaturen inte riktigt ogiltig i alla fall.

I de flesta fall, som visas ovan, är signaturerna fortfarande giltiga.


Vi vill ge dig det senaste hjälpinnehållet på ditt eget språk så snart som möjligt. Denna sida har översatts automatiskt och kan innehålla grammatiska fel eller felaktigheter. Du kan besöka sidan där vi tar det ursprungliga innehållet från här för att undvika eventuella missförstånd.

Zoom